Saltar al contenido principal

Repair and disassembly information for amplifiers in home audio systems.

Preguntas 99 Ver todo

Yamaha R-N803 has no power

I went to turn on my Yamaha R-N803 amplifier after moving it to a new location. When I pressed the power button, there was a pop/bang sound and a flash inside the unit. The standby power light turned was on for a few seconds and then turned off. Now, there’s no response from the unit at all. When I turn it on, absolutely nothing happens. No sound of relays, nothing on the display, etc. Completely dead.

Maybe I blew a fuse? Where should I begin looking for problems? A quick look inside the unit doesn’t show anything obviously wrong, but I’m also not sure exactly what to look for.

EDIT: A bunch of photos of the insides. I also tried replacing the fuse on the power delivery board, no dice there. The original fuse is just fine as well.

The whole thing:

Block Image

Power Delivery Board:

Block Image

Everything else:

Block Image

Block Image

Block Image

Block Image

Block Image

Contesta esta pregunta Yo también tengo este problema

Es esta una buena pregunta?

Puntuación 0

Comentarios:

Joseph GReve "there was a pop/bang sound and a flash inside the unit. " never a good thing. Post some GOOD pictures of your boards etc. with your QUESTION. Let's see if we can assist you in finding out what happened. Agregar imágenes a una pregunta existente

Make sure you'll have access to a multimeter (yes, inexpensive department store meter will work ;)

- de

@oldturkey03 - thank you so much for responding to my post. I realize it's been a few months since I originally posted it (life got in the way and I completely forgot about this), but I've added a bunch of hi-res photos and a few other details.

- de

Agregar un comentario

1 Respuesta

Respuesta Más Útil

Hi @Joseph Greve

With the power connected to the receiver, in the power delivery board, check if there is +3.3VDC and/or +5.5VDC being supplied by the board with the fuse on it.

Here's a zoomed in image taken from the image you posted to show where I mean.

In other Yamaha receivers, the +3.3V and the +5.5V DC are usually used to supply the board which has the CPU on it which controls the receiver.

I can't find a service manual or a schematic for your model, so hopefully yours will be similar.

Block Image

(click on image to enlarge)

Be safety aware when testing as there is lethal AC power on the board with the fuse on it.

Fue útil esta respuesta?

Puntuación 1

Comentarios:

@jayeff - I'll test it later today! I have a multimeter that I've used for simple things before, but what's the best way to check for the +3.3V and +5.5V? Obviously one multimeter lead will go on one of the wires highlighted, where would the other multimeter lead go?

- de

@jayeff - update! There does not appear to be 3.3V or 5.5V getting delivered from that power delivery board. What would the next steps be? Remove the power delivery board and inspect it visually?

- de

@Joseph Greve

Just curious if the "new location" that you moved to, uses the same mains voltage as your old location e.g. 120V AC or 240V AC etc as pressing the power button on a device with the wrong voltage attached e.g. 240V connected to a 120V device will cause a "bang" to occur?

You should be able to measure voltage between an earth point in the receiver (chassis or screw head) and the required test point.

You said that the fuse is OK but maybe you should verify that there is voltage on the output of the fuse.

This is where it is dangerous because it is mains supply AC voltage.

If there is (or even not) then you would have to remove that board and first visually inspect it and then start doing point to point testing with an Ohmmeter to find out how far the supply voltage path is getting into the board from the cord input pins.

- de

Agregar un comentario

Añadir tu respuesta

Joseph Greve estará eternamente agradecido.
Ver Estadísticas:

Ultimas 24 horas: 0

Ultimos 7 días: 0

Ultimos 30 días: 1

Todo El Tiempo: 40